În Israel, la Eilat

În februarie am plecat dintr-un București rece, care se pregătea de un cod portocaliu, până în Israel, la Eilat.

24-25 de grade, vară, piscină, deșert, de toate.

1. Cum am ajuns în Eilat

Păi destul de simplu – cu o cursă directă WizzAir, de la București. După un zbor de aproximativ 3 ore, am aterizat pe aeroportul Ovda – în trecut doar bază militară, care acum primește și curse comerciale. Mă rog, primește pînă pe la mijlocul lui martie 2018, pentru că s-a contruit un nou aeroport la 20 de kilometri de Eilat (Ramon) care va prelua cursele comerciale. Doar că nu știm încă când…

De la aeroportul Ovda iei apoi un autobuz (282 sau shuttle) ca să parcurgi cei 70 de kilometri până în oraș. Destul de impresionant drumul – primul contact cu munții arizi, și mergi mai ales de-a lungul graniței cu Egiptul.

Orașul în sine mi-a adus aminte, cumva, de litoralul românesc la sfârșit de ani 80 și început de 90. Plus un număr ridicat de mall-uri. Dar oricum, nu foarte impresionant prin arhitectură.

 

2. Cazare în Eilat

Am stat la Hotel Club In Eilat (ăsta e tot numele hotelului) undeva la 3-4 kilometri de centru. Nu este un hotel per se, ci 300 de viluțe cu 2 etaje, cu câte 2 partamente per etaj.

Fiecare apartament avea două dormitoare și un living unit cu bucătăria, precum și o terasă. În bucătărie – frigider, fierbător și cuptor cu microunde, dar nicio plită.

Altfel, mobilier de vreo 25-30 de ani, dar destul de curat. Și nici nu mirosea a vechi.

Piscină, un fel de restaurant (nu recomand), club pentru copii, sală de jocuri, mese de biliard și mese de ping-pong. Okyish, presupun.

Preț – cam 70 de eur/noapte. Fără mic-dejun.

 

3. Prețuri în Eilat

Aici a fost oarecum surprinător, pentur că prețurile sunt destul de mari. Cursul este de 1,1 lei per 1 shekel, deci e destul de ușor de făcut conversia.  Câteva exemple:

  • Coca-Cola 330 mL – 6,5 shekeli – 7 lei
  • Coca-Cola 1,5 L – 10 shekeli – 11 lei
  • Bere draught locală 0,5 L – de la 25 de shekeli – 27 de lei
  • Țigări Heets pentru IQOS – 31 de shekeli – 34 de lei
  • Medie pe masă (prînz/seară), familie de trei – 250 de shekeli – 280 de lei
  • Taxi – 9,8 shekeli pornirea plus prețul de kilometru, care spre rușinea mea nu-l știu…

Scump, doamnă, scump.

 

4. La Observatorul Marin în Eilat

Am fost la Observatorul Marin, un aquarium în Eilat care este foarte impresionant.

Au, în primul rînd, Observatorul în sine, care este o construcție cu două zone mari – una deasupra apei și una în apă. Parte de sub apă are geamuri peste tot, astfel încât poți să vezi coralii și peștii.

Vedeți în filmuleț mai multe.

Iar despre restul, într-un articol viitor.

1 Comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi facuta publica.