Ce poți să faci în Istanbul într-o escală de 10-12 ore?

1. Cum ajung în centrul Istabului de pe aeroportul Ataturk?

Destul de simplu: îți iei bagajul în spinare, te îndrepți către zona unde se obțin vize, stai la o coadă destul de mare ca să obții viza de intrare si te îndrepți către stația de metrou. Toate sunt semnalizate foarte bine, nu prea poți să te rătăcești. Scoți lire turcești de la bancomate (cursul valutar leu – liră este cam 2:1) și te îndrepți către aparatul care eliberează jetoane pentru accesul la sistemul de transport public din Istanbul.

Atenție: timpul efectiv al vizitei este cam cu 4 ore mai mic decât timpul efectiv al escalei – viză, intrat înapoi în aeroport, transport, etc.

Un jeton costă 3 lire, și ai nevoie de cel puțin patru per persoană ca să ajungi în centrul istoric al Istanbulului (1 metrou dus, 1 tramvai dus, și la fel la întoarcere). Așadar ne-a costat aproximativ 24 de lei. Alternativa – cumpăratul unul card pentru transport – nu îți oferă avantaje foarte mari față de prețurile acestea, așa că am fost ok cu opțiunea asta.

Traseul pentru a ajunge în centrul Istanbului de la aeroport:

  1. Iei metroul din stația Havalimani  până la stația Zeytinburnu – aproximativ 15 minute. Stația din eroport este capăt de linie, așa că te poți urca în orice tren este garat acolo.
  2. În stația Zeytinburnu iei tramvaiul T1 în direcția Kabataş
  3. În funcție de destinație, mergi pînă la stația:
    1. Sultanahmet, dacă vrei să vezi obiectivele turistice din centrul istoric – între 30-40 de minute
    2. Beyazit, dacă vrei să ajungi la Marele Bazar din Istanbul
  4. La întoarcerea din centru către aeroport, iei același tramvai T1 în direcția Bağcılar până la stația Zeytinburnu și apoi metroul până la Havalimani

 

2. Obiectivele principale din centrul istoric Istanbul

2.1 Moscheea Albastră

Bon, cobori la Sultanahmet și te îndepți încet către Moscheea Albastră. Nu ai cum să ratezi:

Și undeva în stânga vezi și Hagia Sofia:

Sunt cam 10-15 minute de mers de la stația de tramvai, dar totul este absolut încântător:

Moscheea Albastră te impresionează prin mărime și frumusețea dantelăriei de pe fațade:

Apoi intri în curtea interioară. Tu și ceea ce pare să fie jumătate din toți turiștii din Istanbul:

Și te pui la coadă ca să vizitezi moscheea. Nu costă nimic, doar trebuie să te acoperi dacă ești în pantaloni scurți. Înăuntru…

Te bucuri vreo 30 de minute și apoi ieși afară, îndreptându-te către Hagia Sofia.

 

2.2 Hagia Sofia

Taxa de intrare este 20 de lire turcești. A fost una dintre cele mai mari biserici ale Constantinopolului, dar a fost transformată în moschee – și în cursul procesului au acoperit toate picturile originale. Acum s-au scos la lumină niște picturi murale mai vechi – e foarte ciudat să vezi sfinți lângă simbolurile islamice.

 2.3 Cisterna Basilica

Moștenire romană, de prin anii 500, a fost construită ca sursă de apă pentru Marele Palat al Constantinopolului, și și-a păstrat destinația și după ce orașul a fost cucerit de Imperiul Otoman în 1453.

Are o suprafață de aproximativ 10.000 metri pătrați. Și pești:

Undeva în spate de tot, sunt două baze de coloane care au sculptate pe ele capul Medusei. Nimeni nu mai știe de unde au venit și cum au ajuns să fie folosite pentru susținere:

Accesul se face pe podețe de lemn de-a lungul întregii cisterne.

 

 

2.4 Parcul Cultural Topkapi

Asta a fost oarecum la plezenală. Citise Ana despre Panorama 1453 din stația Topkapi și cum mai aveam niște timp la dispoziție ne-am oprit – stația de tramvai Topkapi, de pe traseul tramvaiului care ne ducea spre aeroport. Și am ajuns într-un parc, plin de oameni care stăteu pe iarbă. Și mâncau semințe. Sau făceau un grătar mic. Copii făceau baie în fânânile arteziene.

M-a frapat segregare sexuală – femeile cu femeile, bărbații cu bărbații. Oricum, erau familii ieșite la iarbă verde – câte trei-patru generații.

Cam asta a fost partea culturală. Să trecem la…

3. La cumpărături în timpul escalei în Istanbul

Iei din nou metroul și tramvaiul până la Beyazet (marele bazar). Aglomerație, multe mărfuri, cafele și ceaiuri din partea casei, cam toți turcii vorbesc română.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi facuta publica.