Către Kenya

În iunie am fost în Kenya. Savană, lei, elefanți, Oceanul Indian. Sărăcie.

1. Drumul până în Kenya

Iei frumos cursa de 10 dimineața spre Istanbul. O oră și un pic, și te pregătești moral de escala de 11 ore. Nicio problema, iei metroul și un pic tramvaiul și în 30 de minute ești în centru. Vizitezi Moscheea Albastră, Hagia Sofia și Basilica Cistern, manânci oleacă și cam asta e, te întorci la aeroport că urmează să decolezi.

Pe cursa Istanbul-Mombasa, cel mai ciudat a fost faptul că nu era nici un român – plecaând cu o agenție românească, chiar mă așteptam să fim mai mulți. Nope. Zero. Nada. Oh well :)

Zborul cu Turkish a fost pot să spun cel mai mișto de până acum – 8 ore și jumătate, în care cea mai mai parte am dormit. Puțini turiști, te puteai întinde pe câte trei locuri. Și cum nu am probleme cu somnul în diverse condiții (cinci ani de Regie contează), am dormit buștean. Am mai avut o escală după 6 ore și ceva în Tanzania, unde au coborât o parte și au urcat o parte, și încă cincizeci de minute până la Momabsa.

2. Kenya – prima impresie

Primul lucru care te izbește e sărăcia – aeroportul din Mombasa arata cam ca autogara Militari, dacă știți. Și o căldură umedă, tâmpită. Combinata cu oboseala drumului… Aștepți bagajele, astepți și viza (50 de dolari pe cap de vită furajată) și te urci în mașina care te va duce la hotel.

Am facut cam o ora până la Diani Beach din Mombasa – inclusiv o traversare de 10 minute cu bacul.

Nu știu cum să explic sărăcia din jur, deși nu cred că se poate explica. Nu sunt nici în faza de trib, când stau în satul lor și culeg și seamănă și vânează. Nu sunt nici într-o fază cât de cât citadină. Vezi niște construcții, care par abandonate de zeci de ani, sau niște pereți de beton și atât. Și mulți, mulți oameni care doar trăiesc aici. Fără electricitate, fără apă.

La resort…. altă treabă. Oricum, n-are nicio legătură cu Kenya – eram de fapt în Anglia. Cu Oceanul Indian chiar lângă noi, cu cămile pe plajă:

Și cu bărcile lor frumoase – dhow:

Iar resort-ul foarte frumos, cu cea mia mare piscină și tot felul de baruri și restaurante:

Și cu maimuțe:

Cam atât momentan, continuăm.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi facuta publica.